Sportkocsi-motorcsónak, sugárhajtással

2012.05.16. 16:41

A Sea Lion egy újabb próbálkozás a lehetetlen elérésére: olyan autót próbáltak összehozni, amely vízen ugyanolyan magabiztosan mozog, mint szárazföldön, és az átmenet a két állapot között másodpercek alatt végbemehet.

A végeredmény olyan, mintha egy 60-as évekbeli, ma már kissé naívnak ható tudományos fantasztikus film főhőse alól szedték volna ki. Ezt az érzést erősíti a nyers alumínium, kézzel formázott karosszéria, a kerek nyílások a tetőn és az autó orrán, az itt-ott közszemlére tett gépészeti elemek és a műszerfal kialakítása is. A Sea Lion azonban nem az a bugyuta díszlet-autó, aminek mutatja magát: valódi kétéltű, amely mind szárazföldön, mind vízben elég gyorsnak tűnik.

A hajtását egy turbófeltöltéses Mazda Wankel-motorra bízták, amely ugyan elég archaikus darab, hisz 1974-ből származik, de a készítők szerint az RX-8-as Renesis motorja is bemenne a helyére. A motor így is épp elég erős, egész pontosan 174 lovas, hogy a gép szárazföldön megfussa a 200 km/h-s sebességet, és vízben is elérhető vele a 100 km/h. A nagyobb gondot a vízben való száguldozás jelenti: ehhez behúzható kerekekre és felhajtható orrspoilerre volt szükség, így lesz az autó aljának szinte hibátlan ladik-formája. A vízben egy vízsugár-hajtóműre kapcsolják rá a forgótárcsás motort.

A géppel kapcsolatos tervekről egyelőre nem tudunk túl sokat, bár úgy hallani, az egyetlen példány épp eladó, igaz, a többi létéltűhöz hasonlóan ezért is egy kisebb vagyont kérnek. Egész pontosan negyedmillió dollárra, vagyis mintegy 58 millió forintra tartják, ami az autó képességeit és extrém külsejét ismerve is túlzásnak tűnik.