Felpolírozzák a vén óriást

2012.05.17. 06:15

Az Espace mintha kiesett volna a fejlődés szokásos üteméből. Már kilenc éve kapható szinte változatlan formában, és egyelőre nincs hír róla, hogy érkezne az utódja. Pedig amikor bemutatták, még a legnépszerűbb egyterűek közé tartozott Európában.

Annak érdekében, hogy még néhány évig piacon tarthassák, a 2003-ban bemutatott óriás-egyterűt az idén ismét felújítják. A változtatások nem jelentősek, igazítottak egy keveset az autó orrán, hogy jobban passzoljon az aktuális kínálat stílusához: egyebek között megnövelték a rombusz-jelvény méretét és lécserélték a lámpatestek tartalmát. Az alsó légbeömlő is más lett, most vigyor helyett harcsaszájat formáz. Ettől persze nem sokat változott az autó karaktere, épp csak annyit, hogy ismét felkerülhessen az óriásplakátokra, mint az új Espace.

Nagyon úgy néz ki, hogy az Espace felett eljárt az idő, ahhoz hogy ismét sikert hozzon, alighanem változtatni kéne a koncepción is, nem elég egy szokvány modellváltás. A konkurencia – például a VW Sharan és a Ford Galaxy – könnyedebb, karcsúbb jelenség, míg az Espace jellegében még mindig van valami az első generációból. Az utódlás kérdése egyelőre nem tisztázott: olyan híreket is hallottunk, hogy a Renault feladja az Espace fejlesztését a Lagunáéval együtt, de az sem kizárt, hogy ezzel a felújítással csak időt próbálnak nyerni, hogy a nagy egyterű kihúzza, amíg megjön a következő generáció.