Kémfotókon az új Range Rover

2012.05.17. 17:43

A Jaguar Land-Rover csoport egyik legfontosabb típusának cseréjére készül. Eddig három generációt készítettek belőle, és lényegében ezek határozták meg eddig a Land Rover luxusmodell-kínálatának arculatát.

A kémfotókon egy erősen álcázott, szürke terepmintás prototípus látható, de már ezen is jól látszanak a legfontosabb változások. Az eredeti Range legfontosabb stílusjegyeit – az egyetlen sávot alkotó ablaksort, a vaskos motorháztető vonalát folytató övvonalat és a klasszikus, farnehéz arányokat – láthatóan igyekeztek megtartani, de a prototípus kisebbnek és gömbölydedebbnek tűnik a jelenleg gyártott modellnél.

A stilisztikai változtatásokon túl állítólag nagyon komolyan dolgoznak rajta, hogy lefaragjanak az autó tömegéből. Ehhez átvették a Jaguartól az XJ-nél használt alumíniumkarosszéria-építési módszert, azaz szegecselt-ragasztott könnyűfém lemezekből áll össze a kaszni. Állítólag csak ezzel úgy 300-400 kilogrammot faraghatnak le a jármű tömegéből. Ez pedig rá is fér, hisz' a jelenleg gyártott kivitel üresen is 2,6 tonnát nyom. A motorválasztékon ugyanakkor aligha változtatnak, legfeljebb a Jaguarnál kifejlesztett új V6-os kerülhet bele az alapmodellbe, a jelenleg használt V8-asok mellett. A tömegcsökkentés révén így is javul majd a terepjáró dinamikája, miközben a fogyasztás is mérséklődhet. Mi tagadás, a jelenlegi benzines V8-asok 20 liter körüli városi értékén van is mit javítani.

Az L405 kódnevű modell állítólag már az idén bemutatkozik – a pletykák szerint a szeptemberi Párizsi Autószalonra tartogatják – a gyártás pedig a következő év elején indulhat.