Dudál a Nissan, ha felfújják

2012.05.26. 06:42

Az Egyesült Államokban ma már kötelező a guminyomás-ellenőrző rendszer minden új autóban, de a Nissan jött rá először, hogy a beépített érzékelőt másra is lehet használni.

A nem megfelelően beállított guminyomás komoly veszélyeket rejt, és ez nem csak arra az esetre vonatkozik, ha elszökik a levegő az abroncsból. Ha túlfújjuk a kereket, az ugyan a fogyasztás csökkenésével jár, és csökkenti a kerekek túlmelegedésének veszélyét is, viszont drasztikusan csökkenti a tapadást, ami szintén veszélyes. Ezt azonban kevesen tudják, és gyakran előfordul, hogy egy-egy autótulajdonos még hozzávetőleg sem tudja, mekkora nyomásra kéne felfújnia az abroncsokat.

Nekik lehet nagy segítség az Easy Fill Tyre Alert nevű találmány, amely a Nissan észak-amerikai modelljeiben a szériafelszerelés része lesz. Az ötlet egyszerű: a gumi felfújásakor az autó rövid kürtszóval jelzi, ha a nyomás eléri a gyárilag előírt értéket. A megvalósításhoz pedig nem kell szinte semmi: a szenzor kötelezően benne van az autóban és a kürt is, csak a nyomásfigyelő elektronika programozását kellett módosítani.

Egyelőre nem tudni, hogy más kontinenseken is tervezik-e a megoldás bevezetését, de talán nem lenne haszontalan, hisz nagyban leegyszerűsítené a megfelelő guminyomás beállítását.