Kínai piacra kínait, de sokat

2012.05.27. 09:44

Egyre komolyabb tervekkel áll elő Kína egyik legnagyobb autógyártója, a Great Wall Motors. A már Európába is befurakodott kínai vállalat őrült terjeszkedésbe kezd hazai piacán. Ezt húsz új modellel érnék el.

Noha az utóbbi évek termékmásolási vádjaiból a Great Wall sem maradt ki, mostanság egészen más okok miatt kerül a nyugati sajtó figyelmébe. Az ambiciózus kínai gyártó akkora terjeszkedésbe kezd, amit még a nagy konszernek is megirigyelnének. Az egymilliárd fős ország autópiacát mindinkább behálózni akaró, emellett nyugaton is szolid nyújtózásba kezdett GW most óriási összegeket fektet a termékpaletta szélesítésébe.

A cél 2015-re nem kevesebb, mint évi 1,3 millió jármű értékesítése. Ezt másfélmilliós termelési kapacitás mellett szeretnék elérni, ami az olcsó helyi munkaerő mellett talán nem is nagy vállalás. Mindehhez azonban húsz új modellel rukkolnak elő három év alatt, ami szinte kizárt, hogy mind ízig-vérig saját produktum lesz. A SUV-ok és pickupok gyártásával sikeressé lett GW nagyobb hangsúlyt fektet majd a kisautók piacára, de több tisztán elektromos autójuk is érkezik a következő években.

Talán kár is alábecsülni őket. A közelmúltban zászlóshajójukká kinevezett Voleex C70-ben például komoly potenciál rejlik. Ezzel, és az új modellekkel nagy reményeik lehetnek, a kínai piacon legalábbis minden bizonnyal, így terveik valószínűleg sikerrel járnak majd.