Hárman égtek benn a villanyautóban

2012.05.29. 17:50

Nem titok, hogy a Li-ion akkumulátorok nem veszélytelenek. Okozott már gondot a robbanó mobiltelefon-akku, de arra eddig nemigen láttunk példát, hogy mi lesz, ha egy autóhajtásra alkalmas óriás-akkumulátor sérül meg, és lesz zárlatos. Mostanáig.

Az elektromos hajtású BYD E6 egyterű taxiként elég gyakori jármű Kínában, mivel megfizethető árú, tágas, és semmilyen szmog-korlátozás nem vonatkozik rá. Egy ilyen autó járt szerencsétlenül a minap: egy részeg sportkocsi-tulajdonos hajtott neki nagy sebességgel. Ez önmagában is elég baj lett volna, de úgy néz ki, az ütközéstől az akkucsomag is megsérült, így egy robbanást követően nagy lánggal égni kezdett – a sofőrnek és utasának esélyt sem adva a túlélésre.

Ez persze nem jelenti, hogy minden villanyautó hasonlóan veszélyes lenne, hisz a nagyobb autógyárak nyilván sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra. De az így is nyilvánvaló, hogy a Li-ion akkumulátorok használatának veszélyeit nem érdemes félvállról venni.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.