Magyarok a Selyemúton

2012.05.30. 14:41

Szalay Balázs és Bunkoczi László kettős számára a július 7. és 13. között zajló Silkway rali lesz a következő nagy kihívás. Az oroszországi sivatagi verseny mintegy főpróbaként funkcionál a szezon legfontosabb megméretése, a Dakar rali előtt, és nem csak a magyaroknak, hanem a világ élmezőnyének is.

„Ez a világ második legnagyobb terepraliversenye, több mint száz autó nevezett eddig, ami iszonyatosan nagy szám, sokkal nagyobb, mint ahányan például a Dakaron indulnak. Ennek két oka van: egyrészt nagyon alacsony a nevezési díj, másrészt az utóbbi években minden egyes célba érkező markát ötezer dollár ütötte, ami szintén nem elhanyagolható. A verseny fővédnöke maga Vlagyimir Putyin, ami garantálja a biztonságot és a jó szervezést” – mondta Szalay Balázs, aki tavaly is rajtolt a viadalon, és bár remek részeredményei voltak, végül motorhiba miatt fel kellett adnia. A navigátor szerint: ez a verseny nehezebbnek bizonyul, mint a Dakar, mivel nagyjából száz méterenként történik valami, így egy napi itiner elérheti akár a 160 oldalt is, amit már tartani is nehéz egy száguldó raliautóban.

Németh Ottót, az Opel Dakar Team csapatfőnökét arról kérdezték a keddi sajtóreggelin, hogy mennyire nehéz ma Magyarországon megteremteni a versenyzéshez, a Dakar-induláshoz szükséges feltételeket, aki erre azt válaszolta, hogy természetesen nehéz, de megpróbálják összeszedni a Dakar-ralira is a megfelelő hátteret. Természetesen ehhez a megfelelő médiaháttér is szükséges.

A versenyt az idén is a TV2 csatorna közvetíti, amelynek képviseletében Simon Zsolt vezérigazgató is megjelent az Opel Dakar Team sajtóreggelijén. „A TV2 az utóbbi években próbál a profi sportok mögé állni, néhány éve már közvetítjük a Dakar-ralit is, így kerültünk kapcsolatba Szalay Balázsékkal. A Selyemút-raliról napi harminc perces összefoglalót sugárzunk majd.” Az írott sajtó részéről pedig a Blikk és a Nemzeti Sport a csapat és az esemény kiemelt médiapartnere.

A Selyemút rali idén is a Vörös térről rajtol, ahol tavalyihoz hasonlóan óriási felhajtás várható. A céldobogót a Fekete-tenger partján, szintén impozáns környezetben állítják fel - aki átverekszi magát az orosz sztyeppéken és a Kalmük-sivatagon, itt ünnepelhet.