Új Aston Martin? Tényleg?

2012.05.30. 09:33

Ez már tényleg arcátlanság: az AM310 tanulmány szinte megkülönböztethetetlen a korábbi Aston Martinoktól. A részletek persze eltérőek, de messziről senki meg nem mondja, hogy mi változott, csak ha hord magával néhány fotót a többi modellről.

Szó sincs róla, hogy a Villa d'Este Concours d'Elegance-on bemutatott sportkocsi ne lenne épp olyan megkapó jelenség, mint a jelenlegi DBS vagy Vantage modellek, de a tervezők itt is ugyanazt az alapformát variálták, mint korábban. Kicsit tán mások a lámpák, az ablakkeretek, a tető íve, de az összkép változatlan. Nincsenek új, látványos ötletek – talán nem ártana felvenni egy olyan tervezőt, aki hajlandó hozzányúlni a bevált és kipróbált stílushoz.

Kiállították ugyan, de semmilyen adatot nem árultak el az AM310-esről, amely állítólag a DBS utódjának prototípusa. Így csak annyi biztos, hogy a megszokott V12-es motort kapja. Valószínű, hogy motorteljesítmény dolgában igyekeznek majd közelíteni az olasz konkurenciát, amely lassan 700 lóerő felett jár, bár már a DBS 517 lóereje is bőven több, mint amit bárki is kihasználna. Az ilyen méregdrága sportkocsiknál azonban legalább annyit számítanak a katalógusadatok, mint a valós képességek, így az Aston Martinnak sincs más választása, mint követni a lóerő-versenyt.

Villa d'Este egyfajta főpróba volt, hisz itt is sok potenciális vásárló – azaz dúsgazdag autórajongó – előfordul, és ha igaz, a hivatalos bemutató augusztusban lesz, a kaliforniai Pebble Beach-en, a piaci bevezetést pedig jövőre kezdik meg.