Ezt nem sajnáljuk a kínaiaktól

2012.06.01. 14:21

Egy ideje csökkennek a luxusautó-eladások Kínában, pedig nem is olyan régen még a rekordeladásaikat ünnepelték. Az egyik kereskedőcsoport, a Zhongsheng Group egy merész vállalkozással próbálja fellendíteni az üzletét, és hetven százalékos részesedést vásárolt a német Carlsson tuningcégből.

Az elsősorban Mercedesek átalakítására specializálódott tuningcég néhány átiratát alapból is a kínai piacra szánta, mint például a tavalyi Frankfurti Autószalonon bemutatott, Mercedes GL500-on alapuló CGL modelljét. Úgy tűnik, a kínaiaknak bejön a drága luxusautók rondává alakítása néhány masszív műanyagelemmel és króm hűtőráccsal, fekete tányérral a közepén, amire valaki egy ugró lovat karcolt. Az is lehet, hogy a Carlsson C25 Royale ragadta el a szívüket, amely nem csupán egy tuningolt Mercedes SL65 AMG, hanem teljesen átépítették, és talán csak a hűtőrácsáról sejthető, hogy valamikor Mercedes volt.

A Zhogsheng Group, amelynek a Népköztársaságban mintegy 140 luxusautó-kereskedése van, a Carlsson-alkatrészeket Kínában is szeretné gyártatni. A tuningautókat mindegyik márkakereskedésükben forgalmaznák, például Lexus-, Volvo- vagy Porsche-szalonokban. A csoport igazgatója azzal indokolta a vásárlást, hogy túl sok a Mercedes, a BMW és az Audi az országban, és már nagyon általánossá váltak. Ezzel a merész döntéssel próbálják újra érdekessé tenni a luxusautókat Kínában, ahol valószínűleg sokkal kelendőbbek lesznek, mint Európában.