Lopott Mercedes 900 millióért?

2012.06.04. 17:31

Már nemigen lepődünk meg, ha egy öreg autó egy egész kis vagyonért cserél gazdát, de az nem mindennapi, hogy egy ilyen nyilvántartott gépet a rendőrök visznek el egy kiállításhoz. Pedig ezúttal pontosan ez történt. Az esseni Techno Classica kiállításon foglalták le az 1937-es Mercedes-Benz 500K Special Roadstert, amely holland gazdájának egy egész vagyonba került.

A történtek hátterében az autó zavaros előélete állt. Eredetileg a Prym család tulajdonában volt: a patent- és egyéb varráskellék-gyártással foglalkozó dúsgazdag család rezidenciájából tűnt el az autó, miután az amerikai csapatok átvonultak a környéken 1945-ben. Innentőn az 1970-es évekig nem ismert a jármű sorsa – akkor bukkant fel ismét, és többször is gazdát cserélt, míg a holland Frans van Haren le nem ütötte egy árverésen 3,767 millió dollárért – átszámítva bő 915 millió forintért. A holland nyilvánvalóan jóhiszeműen csapott le a ritkaságra, amelynek részint az adja kivételes értékét, hogy  összesen 29 példányt gyártottak belőle.

A tulajdonos pechére arról nem tudott, hogy mire a az idén márciusban elvitte gyűjtemény egyik legértékesebb darabját Essenbe, a Prym család már felfigyelt a járműre, így a rendőrség lefoglalta az autót. A végső szó persze a bíróságé, de az elterjedt gyakorlat szerint a hadizsákmányként lefoglalt tárgyak hivatalosan lopottnak számítanak, így van Harennek nincs sok esélye, hogy visszakapja méregdrága Mercedesét.