Szétzúzták a Jaguart. Baltával.

2012.06.07. 16:26

Sokszor hallani, hogy az autógyárak különleges tanulmányautóikat küldik zúzdába. Arról jóval kevésbé hallani, hogy mi lesz azokkal az életnagyságú agyagmodellekkel, amelyeken egy-egy modell formáját először kidolgozzák.

Ilyet minden szériamodell esetében készítenek az életnagyságú vázlatok alapján, és sokszor itt jelennek meg először azok az apró részletek amelyek egy-egy típus karakterét megadják. Persze ma már számítógéppel is modellezhetik az autókat, de a kézzelfogható, életnagyságú makettet az sem pótolja, hisz élőben sokkal könnyebben kijönnek a hibák. Az autó-méretű agyaghéjra azonban csak addig van szükség, amíg le nem veszik róla a formát, amely alapján a lemezmegmunkáló szerszámokat megtervezhetik, utána feleslegessé válik.

Nem tudjuk, hogy más gyáraknál mit kezdenek egy-egy régebbi típus formájával, de a Jaguarnál találtak egy felhasználási módot az XF agyagmodelljének. Mielőtt kidobnák, néhány dolgozó agresszió-terápiáját segíthette elő: egyszerűen szétverték falbontó kalapáccsal és baltákkal. Mindezt közben videóra is vették. Hogy pszichológiai szempontból eredményes volt-e a dolog, azt nehéz lenne megmondani, de annyi haszna biztosan volt, hogy az agyag- és műanyaghab-rétegek alatti fémszerkezetet így újra felhasználhatják – nyilván megépítik majd rá egy másik jövőbeli Jagura vagy Land Rover makettjét.