Kisbusz helyett terep-kupé?

2012.06.07. 18:10

A Modust és a Grand Modust a 2000-es évek közepének mini-egyterű divatja szülte, de annak már rég vége, és az öregedő francia modellnek a Renault döntéshozói szerint sincs komoly jövője. Így valami divatosabb jön a helyére, amely fura mód akár komoly károkat is okozhat házon belül.

Jelenleg a maga kategóriájában harmadik a Modus az Opel Meriva és a Citroen C3 Picasso mögött, de az eladásai éves szinten nem érik el az 50 ezret sem. Ez ugyan elég volt ahhoz, hogy a kínálatban maradjon, de egy utódmodell kifejlesztésének költségei már aligha térülnének meg. Ugyanakkor a Nissan a Juke-ból több mint 106 ezret adott el, így a Renaultnál megszületett a döntés: ez a jó irány. Már láttuk is az utódot: ez volt a Captur tanulmány, amely a Juke jellegét hozza, de tanulmány-formában is kevésbé megosztó, ugyanakkor csupán két ajtaja van.

A legújabb hírek szerint a Captur szériaváltozata készül majd a Renault spanyol gyárában, ahol most a Modusokat készülnek: várhatóan két változat is lesz, egy célszerűbb ötajtós, és egy merészebb fazonú háromajtós kupé. Úgy hallani, a Renault saját műszaki alapokra dolgozik, azaz alig vesznek át valamit a Juke-ból, ami ugyan nehezen érthető, de a franciáknál már volt példa hasonlóra.

Sokkal érdekesebb kérdés persze, hogy a Captur és a Juke nem kanibalizálja majd egymás eladásait: könnyen lehet, hogy a két hasonló modellel csak annyit érnek el, hogy egyik típus sem lesz elég sikeres ahhoz, hogy hasznot hozzon.