Kötelező felszerelés lesz az alkoholszonda

2012.06.15. 06:12

Nálunk zéró a tolerancia, ami az alkoholfogyasztás utáni autóvezetést illeti, de az európai országok egy jelentős részében nem. Többek között Franciaországban sem, ahol 0,5 ezrelékes véralkohol-szintig szabad vezetni. Változtatni nem akarnak a szabályon, ugyanakkor az ittas vezetés okozza a balesetek 31%-át Franciaországban, így valamit lépni kell.

A megoldás az lett, hogy az autók kötelező felszerelésének része lesz egy alkohol-teszter Franciaországban. Elsőre furcsának tűnhet az intézkedés, pedig logikus: így szeretnék elérni, hogy a továbbiakban senki se mondhassa, ő nem tudta, hogy egy nagyobb pohár bor után még vezetésre alkalmas állapotban van-e. Ha ilyen kétely felmerül, nem kell megvárnia a rendőrségi ellenőrzést, egyszerűen belefúj a saját szondájába, és megtudja, hogy autóba ülhet-e, vagy taxit kell hívnia.

A dolog minket annyiban érint, hogy a szabály minden, Franciaországban közlekedő járműre vonatkozik július 1-étől, nem csak a belföldiekre. Így aki mostanság Franciaország érintésével autózna, jól teszi, ha beszerez egy ilyen szondát, hisz kérheti tőle a rendőr. Szerencsére a készülék nem drága: másfél és öt euró közti áron kapható, azaz senkit nem vág földhöz a beszerzése, akinek manapság még van pénze benzinre és autópálya-matricára.

Európában egyébként elég széles határok között mozog, hogy mi számít ittas vezetésnek. Egyértelműen Magyarországon a legszigorúbb a szabályozás, hisz nálunk a jogszabály szerint már egy alkohol-molekula elég a büntetéshez, míg a briteknél akár még 0,8 ezrelékkel is legálisan ülhet volánhoz bárki. A tipikus határérték azonban 0,3-0,5 ezrelék körül van. A büntetési tételek is változatosak: 340 eurótól akár egy havi fizetésig is terjedhet a pénzbüntetés – ez utóbbi szabály Dániában él – de a tipikus érték itt is valahol 500 euró körül mozog.