Tűzveszélyes 1,4 millió Toyota?

2012.06.19. 15:39

Eddig összesen 161 esetet rögzítettek, ahol egy Toyota spontán tüzet fogott az elektromos ablakemelő központi kapcsolója környezetében. Még vizsgálják, hogy konstrukciós hibáról van-e szó, de a szakértők szerint többször fordult elő efféle baleset, minthogy a véletlen számlájára lehessen írni.

Az amerikai hatóságok már korábban megkezdték a vizsgálatot mintegy 830 ezer Toyota Camry kapcsán, de úgy tűnik, más típusok is érintettek – köztük olyanok is, amelyek Európába is eljuthattak. Így a 2006 szeptembere és 2008 augusztusa közt gyártott Yaris, illetve a 2007-es évjáratú RAV4-esek is érintettek lehetnek, ahogy a Camry Hybrid típus 2007 és 2009 közt készült példányai, és a 2008-as Highlander Hybrid szabadidő-autók is. A Toyota ezeknek a típusoknak egy jelentős részét ugyan nem forgalmazta hivatalosan mifelénk, de szürkeimportban számos példány juthatott be Európába.

A vizsgálat eredménye rövidesen várható – az amerikai hatóságok nem húzhatják az időt, hisz eddig kilenc esetben okoztak személyi sérülést a Toyota-tüzek. Ha kiderül, hogy valóban konstrukciós hibáról van szó, az alighanem újabb világméretű visszahíváshoz vezet majd, mint a beszoruló gázpedálok esetében.