A Toyota is megcsinálja a saját AMG-jét

2012.06.21. 15:09

A Mercedesnél már évtizedek óta működik nagy sikerrel a házi tuningcég, amely az összes utcai modellt kezelésbe veszi, de a versenypályákon is jelen van. A Toyota ugyanezt a szerepet szánja európai versenyrészlegének: még a név is csak egy betűben különbözik.

A japán gyáróriás az előző évtizedben a valaha volt legdrágább Formula 1-es programot folytatta európai sportrészlegénél. Egyszerre két autó fejlesztése folyt, sőt, még a motorfejlesztést és motorgyártást is házon belül oldották meg. Az F1-es program végeztével azonban jelentős mérnöki és gyártási kapacitás maradt kihasználatlanul a Toyota Motorsportnál. Van ugyan Le Mans program, sőt, a Yaris rali-változatát is itt tervezik, a hozzá való 1,6 literes turbómotorral együtt, de még így sem kötöttek le minden szellemi energiát. Ráadásul a Mercedes recept átvétele sokat adhat a Lexus márka arculatához is, és nem csak Európában.

A Toyota Motorsport elnöke, Yoshiaki Kinoshita szerint rövidesen bevezetik az új tuning-márkát, amely alighanem a TMG névre hallgat majd. Bár hangzásra igencsak emlékeztet az AMG-re, valóban ezt a betűszót adja a cég neve: Toyota Motorsport Gmbh. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mely típusokat veszik majd kezelésbe, és hogy csak kis sorozatokon dolgoznak-e, vagy a TMG modellek is a kínálat szerves részét alkotják majd, akár a Mercedesnél. Az azonban valószínű, hogy még az idén megkapjuk a választ a fenti kérdésekre.