Kevesebbet autózik a magyar

2012.06.24. 12:45

Míg 2010-ben a magyar autósok több mint fele mondta, hogy egy év alatt 10 ezer kilométernél többet tesz meg autójával, addig idén már csak a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott így - derül ki egy friss felméréséből.

A magyar lakosság autóhasználati szokásáról készült kutatás során összesen 2400 embert kérdeztek meg, az adatfelvétel 2012 januárjában és februárjában történt. Az eredményekből kiderül, hogy napjainkban a budapestiek is kevesebbet autóznak, pedig 2010-ben még ők használták legtöbbet gépjárművüket és közel 60 százalékuk tett meg évente több mint 10 ezer kilométert. Idén a fővárosiaknak már csak alig több mint 40 százaléka utazik ennyit személyautójával.

A 2012-es kutatási adatokból az látszik, hogy jelenleg a vidéki városokban élők teszik meg a legtöbb kilométert gépjárművükkel. A férfiak és a háztartásban egy főre jutó jövedelem szerint a legjobb helyzetűek idén is többet autóznak, mint a nők és az alacsonyabb jövedelműek. A fiatalabb személygépkocsik a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők birtokában vannak, ezért az 5 évesnél fiatalabb gépjárműveket használják a legtöbbet, azonban még a 20 évesnél idősebb autók is átlagosan évi 11.000 kilométert tesznek meg - derül ki a felméréséből.