Hatalmas rekord az új Auditól

2012.06.29. 14:25

Az Audi már az utolsó simításokat végzi forradalmi új modelljén, a tisztán elektromos hajtású R8 e-Tronon. Az első nyilvános bemutatást szeptemberre, a Párizsi Autószalonra ígérik, addig pedig mind különösebb módon kerül rájuk a figyelem.

Most éppen egy ígéretes új rekorddal kerültek előtérbe. A 20,8 kilométeres nürburgringi pályán a túraautózás fenegyereke, Markus Winkelhock vette kezelésbe a közel szériaérett változatot. A nagy teljesítményű e-Tronnal 8:09.099 alatt ért körbe, amivel alaposan elverte a Peugeot EX1 tavaly áprilisban futott rekordját.

A franciák koncepcióautójának 9 perc 1 másodpercre volt szüksége egy körhöz, amely eredmény egy éve még kimagasló volt az addigi csúcsot, a Mini E Race 9:51-ét tekintve. Az Audi messze túlszárnyalta a korábbi legjobbat, ám ezzel is elmarad egy bizonyos rekordtól. A leggyorsabb elektromos versenyautó rekordját ugyanis a Toyota TMG EV P001-ese tartja, amely mindössze 7 perc 47,794 másodperc alatt száguldott végig a bő húsz kilométeres pályán. Ezzel persze nem terveztek versenybe szállni a németek, mégis tisztes a fél percen belüli elmaradás.

Az R8 e-Tron leghamarabb már év végén piacra kerülhet, valószínűbb azonban a forgalmazás megkezdésére a következő év első harmada. Gyártását alacsony számban korlátozzák majd, míg ára valamivel 150 ezer euró (42 millió forint) felett várható.