Kidobják a Mercedes sportkocsit?

2012.07.02. 17:50

Már úgy nézett ki, a fejlesztés végső stádiumában jár a Mercedes az SLC-vel, amellyel az Audi R8, a Jaguar F-Type és a Porsche 911-es kategóriájában próbálta volna megvetni a lábát a stuttgarti gyártó.

Német lapinformációk szerint a Mercedes leállította a projektet, állítólag azért, mert túl drága volna a gyártás. Ahhoz ugyanis, hogy legyen értelme az új típus bemutatásának, az SLS-nél olcsóbban kellene kínálni: bele kellene férnie a 60 és 160 ezer euró közti sávba, úgy, hogy közben nyereséget hozzon a gyártás. Ha minden igaz, ezt a célt nem sikerült elérni a típussal, mivel számos műszaki megoldását a nulláról kellett volna kifejleszteni.

Az SLC az SLS elrendezését követte volna, azaz orrmotoros, hátsókerék-hajtású, szigorúan kétüléses modellről van szó, amely azonban kisebb, és alacsonyabb teljesítményű lett volna, mint a Mercedes csúcs-sportkocsija. A probléma alighanem összefügg azzal, hogy egy ilyen modell gyártása csak bizonyos ár, vagy egy adott példányszám felett térülhet meg. Az ár behatárolt, arra pedig nem számíthat a Mercedes, hogy példányszámban azonnal utolérheti a Porschét.

Mindez persze még inkább spekulációként kezelendő, mint kész tényként. A tervekben 2014 szerepelt az SLC bemutatásának időpontjaként, és addig még sokminden történhet – az is lehetséges, hogy a Mercedes végül mégis a fejlesztés befejezése és a gyártás beindítása mellett dönt.