Szétlopták az autógyárat

2012.07.06. 11:52

Itthon sem ismeretlen az olcsó, raklapról leesett Audi vagy Suzuki alkatrész, de ezúttal Ausztráliában derült fény egy nagyobb lopási ügyre. Odaát nem néhány marék patent és alátét tűnt el: mintegy 180, Kanadából importált V8-as motornak és több tucatnyi sebességváltónak kelt lába a Holdentől.

A tolvajokra még januárban figyelt fel a rendőrség, méghozzá érdekes módon nem a gyárból érkező bejelentések nyomán. Az lett gyanús, hogy közel tízezer dollárért kapható, vadonatúj motorok tűntek fel a piacon, mindössze 1500 dolláros áron – ilyen kedvezményt egyetlen tisztességes forgalmazó sem engedhet meg magának. A motorok elsősorban off-road versenyautókba kerültek, mivel itt kevésbé feltűnő, ha a motor származása nem a legtisztább. A szálak a Holden Elizabeth-ben működő gyáráig vezettek – innen kerültek a Holden VE Commodore alkatrészek a feketepiacra.

Ezek után biztos, hogy a General Motors ausztrál leányvállalatánál átszervezésre lesz szükség, hisz a kérdéses üzem vezetése is a rendőrségtől értesült arról, hogy valami nincsen rendben, pedig a tolvajok mintegy 2,5 millió dollár – átszámítva 593 milllió forint – kárt okoztak. Ekkora hiánynak pedig fel kellett volna tűnnie még egy Holden méretű autógyártónál is.