Az állatoktól is megvéd Volvo

2012.07.10. 17:53

A vadállatok által okozott balesetveszélyt igyekszik felszámolni új megoldásával a Volvo. A svéd gyártó a gyalogosfelismerő rendszert fejleszti tovább, dolgukat azonban nehezíti, hogy számos, jelentősen különböző felépítésű állatra kell hangolniuk a technológiát. A legkomolyabb károkért felelős nagyvadak felismerésére készítik fel először a rendszert, de ezután folyamatosan bővül majd az adatbázis a legkülönfélébb állatok felismeréséhez szükséges információkkal.

A cél az, hogy a rendszer éjszaka is gyorsan felismerje az akadályt, és a lehető legrövidebb reakcióidővel a sebességet 80 km/óra alá csökkentse, ugyanis ebben a sebességtartományban működnek a leghatékonyabban a biztonsági berendezések.

Dugóban araszolva lehet hasznos a Volvo másik, fejlesztés alatt álló újdonsága. Az új modellek kamera- és radarérzékelők segítségével lesznek képesek arra, hogy a városi forgalomban araszolva, a sávot tartva kövessék az előttük haladókat - a vezetőnek sem a pedálokhoz, sem a kormányhoz nem kell már hozzányúlnia.

A városi közlekedés biztonságosabbá tételéhez járulhat hozzá a kereszteződés-támogatás technológiája. Ez a rendszer szükség esetén figyelmeztet az elágazások előtt, és ha a sofőr nem reagál megfelelően, automatikusan be is avatkozik. Nemcsak a vezető saját hibáit képes korrigálni, a forgalom többi résztvevőjének bakijait is igyekszik kivédeni.

Mindhárom új fejlesztés bevezetését több százezer kilométeres tesztelés előzi meg, így ha minden jól megy, 2020-ra jól bevált, kipróbált biztonsági rendszert kaphatnak az autósok.