Tiszta autózás a Balaton körül

2012.07.12. 16:07

Miután elkészült a Bécset Budapesttel összekötő e-sztráda, az E.ON újabb elektromos vonal kiépítésén kezdett dolgozni. Az új projekt az E-Balaton elnevezést kapta, és a magyar tenger körbeautózására tesz lehetőséget, elektromos autóval.

A napokban átadott elektromos töltőállomás-hálózat lehetővé teszi a hazánkban futó maroknyi elektromos autó számára, hogy miközben utasai a festői Balaton látképében gyönyörködnek, ne szennyezzék annak környezetét. Az átadást a Siófoki Hotel Azúr parkolójában tartották, ahol az idei Megasztárosok mutathatták meg tudásukat egy ügyességi versenyen, néhány villanymotoros autóval. A rendezvény előkészítését persze legalább egy nappal korábban el kellett kezdeni, hogy legyen idő az összes autó feltöltésére, mivel csak egy töltőoszlopot helyeztek el a parkolóban. Igaz, többre nem is nagyon lenne szükség. Siófok mellett Fonyódon, Keszthelyen és Balatonfüreden állítottak villanykutat, de a Budapestről a Balatonig való lejutás biztosítása érdekében Székesfehérváron is leszúrtak egy töltőoszlopot.

Siófok még egy ajándékkal kedveskedik a villanyautó-tulajdonosoknak: a tisztán elektromos autók ingyen parkolhatnak a városban. Érdekes, hogy a kedvezmény konnektoros hibridekre nem vonatkozik, hisz a parkolóőrök csak akkor nem büntetnek, ha az autón nyoma sincs kipufogónak.

Mindez emberbarát gesztusnak tűnhet, de egyelőre nincs sok jelentőssége: elektromos autó alig akad tízmillió forintnál olcsóbban, azaz csak néhány kivételezett számára jelenthet könnyebbséget a villanykút-hálózat a balaton körzetében. Az pedig legalábbis bizonytalan, hogy ha netán lesznek olcsó villanyautók után is megmaradnának ezek a kedvezmények.