Kátyús az út? Tüntess te is!

2012.07.16. 11:01

A nehézgépjárművek által tönkretett, mára szinte használhatatlanná vált közút miatt demonstrációt tartottak hétfőn a Heves megyei Pély és Tarnaszentmiklós lakói. A tüntetés keretében a két településen 20-20 járművel zárták el a fél útpályát reggel 7 és 9 óra között.

Ari Norman, Pély független polgármestere az MTI-nek elmondta: mára szinte lehetetlenné vált a közlekedés a kistérségi központ, Heves felé vezető úton, azt követően, hogy a Hanyi-Tiszasülyi árvíztározó építése során az építőanyagokat szállító nehézgépjárművek szinte teljesen használhatatlanná tették az útszakaszt.

A helyzet érzékeltetésére hozzátette, hogy az elmúlt héten még egy nyerges vontató is elakadt az úton és órákra megbénult a forgalom.  Közlése szerint a Vásárhelyi-terv keretében 20 milliárd forint beruházásával megvalósuló víztározót immár három éve építik és folyamatosan a két községbe vezető utat használják a teherautók.

Az út olyannyira tönkrement, hogy a különböző szolgáltatók már jelezték: fontolgatják a szállítások beszüntetését, mert nem győzik a járművek javítását, így például rendszeres élelmiszerszállítmányok nélkül maradhat a két, összesen 2500 lakosú település. Ebben a helyzetben megkeresték a közútfenntartót, az országgyűlési képviselőjüket, a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóságot, de sehonnan sem kaptak pozitív visszajelzést.


View Larger Map

Azt a választ kapták, hogy a víztározó uniós forrásból épül, ami nem használható fel közútfejlesztésre - ismertette a helyzetet a polgármester. Külön sérelmezik, hogy a megvalósíthatósági tanulmányokban több száz oldalon foglalkoznak azzal, hogyan óvják meg a növény- és állatvilágot, ám a helyben élők közlekedése senkit nem érdekelt - mondta Ari Norman.