Fenyegető új arc a nagyfiúk között

2012.07.17. 16:43

Nem sokat lehetett hallani az utóbbi időben a spanyol Aspidról, de a nagy csend komoly vihart előzött meg. Íme a GT-21 Invictus, egy vészjóslóan hörgő V8-assal, drámai formatervvel, és még ABS is van benne.

Míg az előző, négy éve bemutatott modelljük egy szteroidokon nevelt Lotus Seven volt, a GT-21 Invictusnak már valódi saját karaktere van. Megtartotta a szabadon álló első kerekeket, de ügyesen kanyarodik köré az orr, látványos arányaival sokkal fenyegetőbb jelenség, mint a koncepciójában hasonlító, ám kissé parasztvakító Chrysler Prowler.

Drámaiságban nincs hiány a bemutató videóban sem, de a GT-21 Invictus - bármilyen esetlen neve is van - megérdemli a megelőlegezett bizalmat. Orrában egy 4,4 literes, 450 lóerő körüli turbós BMW V8-as, körülötte egy jórészt alumíniumból és szénszálas műanyagból ácsolt bódé: az egész nincs több ezer kilónál. Hatsebességes kézi vagy hétgangos dupla kuplungos váltóval adják majd, a várható katalógusadatok 3 másodperc (0-100 km/h) és 300 km/h. Még egy titokzatos hibrid rendszert is említ a sajtóközlemény, de pontosabbat erről nem tudni. Meglepő, hogy a kisszériás gépbe adaptív légzsákoktól ABS-en át ESP-ig mindenféle biztonsági felszerelést ígérnek.

A 2+2-es végleges, megvehető változatára 2014-ben számíthatunk, addig be kell érnünk a látványtervvel és az étvágygerjesztő videókkal. Nem mintha később tömegmodell lehetne belőle - mindössze évi 250 darab gyártására készül az Aspid.