Az EU hagyja süllyedni a Zöld Poklot

2012.07.18. 17:48

Több éve áll a balhé a Nürburgring körül, amióta a tartomány és kétes hírű üzletemberek euró-százmilliókból vurstlit építettek köré. Most jött el a pillanat, hogy bejelentse a csődöt a tulajdonos cég.

Összesen mintegy 413 millió eurós adóssága van a versenypálya tulajdonosának, a Nürburgring GmbH-nak, ennek kamatait nem tudja már törleszteni a cég. Segítséget kértek az EU-tól egy átmeneti, 13 milliós kölcsön formájában, de az ügyet elbíráló bizottság a túlzott kockázat miatt elnapolta az ügyet, mivel az eddig nyújtott nagy összegű támogatásokat is aggályosnak találta. Így aztán a tartomány miniszterelnöke, Kurt Beck arra kérte a vállalatot, indítson csődeljárást.

Maga a Nürburgring GmbH 90%-ban a tartomány tulajdonában van, az üzemeltetésért viszont egy másik cég, a Nürburgring Automotive GmbH felelős. Ők nem érzik magukat érintettnek az ügyben, az idei szezonban még zavartalanul folytatják a működést, majd október végén visszaadják az üzemeltetési és birtoklási jogot a tulajdonos cégnek. Hogy jövőre mi lesz, csak találgatni lehet.

A Nürburgring Németország egyik legrangosabb versenypályája, ahol mostanában kétévente rendeznek Formula 1-es versenyt az 1984-ben épített Grand Prix-körön. Viszont a húszas évek óta üzemelő, többször átépített, jelenleg is több mint 20 kilométer hosszú Nordschleife alapozta meg a Zöld Pokol becenevet, a rendkívül technikás, tekintélyes szintkülönbségek tarkította, erdőn keresztül kígyózó aszfaltcsík miatt. Ide jár a legtöbb autógyártó is a sportosabb modellek finomhangolásához, többen központot is építettek a Nürburgring mellé. Akárhogy is folytatódik a történet, ők biztosan nem fogják hagyni, hogy bezárják a játszóterüket.