Már a fényszóró is okos lesz

2012.07.25. 17:42

Amerikai kutatások szerint a balesetek negyede rossz látási viszonyok között, esőben, vagy hóesésben történik - ezek a körülmények leginkább éjszaka zavaróak, amikor a fényszóró visszaverődő fénye elvakítja a vezetőt. Erre a problémára kínálhat megoldást az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatása.

Az új rendszer kamerából, fényelosztó prizmából és projektorból áll. A kamera felismeri a csapadékot, a fedélzeti számítógép kiszámítja annak útját, a projektor pedig kiszűri azokat a fénysugarakat, amelyek visszaverődnének az esőcseppekről, vagy hópelyhekről. Ez a folyamat mindössze 13 milliszekundumot vesz igénybe, így az emberi szem számára nem érzékelhető, vagyis a villogás nem zavarja a sofőrt.

A technológia egyelőre csak alacsonyabb sebességnél működik hatékonyan. A rendszer 30 km/h-nál még 70%-os pontossággal működik, de ez az érték 100 km/h-nál 15-20 százalékra csökken. Pedig épp nagyobb tempónál lenne igazán szükség lenne rá. A kutatást vezető professzor szerint egy nagyobb kamerával javítható a pontosság, komolyabb feladat lesz azonban autópályatempóhoz igazítani a rendszert.

A kutatócsoport már dolgozik az okos fényszóró tökéletesítésén, mely terveik szerint négy éven belül gyártásra éretté válhat.