Visszatér az Opel Omega?

2012.07.25. 12:40

Az Opel üzlete ugyan nem megy valami jól mostanság, mégis komolyan vehető lehetőség, hogy a közeljövőben egy igazán nagy autóval jelentkezzenek. Az Omega utódja valószínűleg a Cadillac XTS-re épül majd, így a hagyománytól eltérően fronthajtású lehet, keresztben álló motorral.

Talán úgy tűnhet, hogy az Opelnek most komolyabb problémái vannak, mint hogy efféle rétegmodellekkel vesződjön, de hosszabb távon nemigen van más megoldás a cég számára, mint felfelé terjeszkedni. A Chevrolet házon belül elfoglalta az Opel korábbi helyét a piacon. Most a koreai-amerikai márka kínál elfogadható minőséget kedvező áron, így az Opel – a belső versenyt elkerülendő – csak a prémium-kategória felé mozdulhat el. Ebbe az irányba mutat az Adam kisautó bemutatása, amelyet kis mérete ellenére nem lenyomott árával szeretnének eladni, hanem szokatlan formájával. És logikus továbblépés lehet egy, az Insigniánál nagyobb modell bemutatása.

A legújabb hírek szerint a GM nem erőltetné tovább a Cadillac európai meghonosítását, helyette elkészítik az XTS európai ízlésnek megfelelő változatát, Opel jelvénnyel. Igaz ugyan, hogy ez lényegében a 2003 óta nem gyártott Omega helyére érkezik, de ezúttal nem hátsókerék-hajtású lenne az új nagykocsi. Az Insignia megnyújtott padlólemezét használnák, a hajtást pedig a jól ismert négyhengeres motorok mellett az Észak-Amerikában már jó ideje alkalmazott 3,6 literes V6-osra bíznák. Nagyobb motorra biztosan nincs szükség – Európában egy ilyen modellt amúgy is inkább erős dízelekkel keresnének.

Az Omega gyártásának leállítása óta a GM leginkább a Cadillac márkával próbálta megvetni a lábát a prémium-kategóriában – bár felmerült egy nagy Saab, a 9-8-as gyártásának lehetősége is – de eddigi próbálkozásai nem voltak igazán sikeresek. A kérdés az, hogy az Opel márkanév elég erősnek bizonyul-e.