Negyedmilliót vesztenek minden autón

2012.07.26. 17:20

Európában minden autógyártó gondokkal küzd, hisz egyes országokban szinte leálltak az eladások. A Ford is ebben a cipőben jár – az egyetlen szerencséje, hogy más földrészeken sokkal jobban megy a bolt.

A cég elemzői persze számítottak a visszaesésre, de ekkorára nem: korábban úgy gondolták, évi 5-600 millió dollárnál nem kerülhet többe az európai recesszió. Ehhez képest már az év első hat hónapjában 404 millió dollár volt az európai részleg vesztesége, és úgy néz ki, az esztendő hátralevő részében a veszteség még nagyobb ütemben nőhet, mint eddig. Ez autóra lebontva mintegy 260 ezer forintos veszteséget jelent minden, Európában eladott autó után. A Ford persze még egész jól megússza a dolgot, hisz Észak-Amerikában igazán jól megy az üzlet. Így a teljes cégcsoport nettó nyeresége még mindig egymilliárd dollár felett van féléves szinten, ami, ha rosszabb is, mint a tavalyi eredmény, még mindig nem elhanyagolható mértékű nyereség.

A Ford nincs egyedül: a GM ugyanúgy vagyonokat veszít az Opelen, míg a Peugeot-Citroen, amely jórészt Európából élt eddig, az elmúlt évtizedek legrosszabb mérlegeit produkálja az utóbbi hónapokban. Úgy néz ki, az eladások tartósan visszaestek, és amíg a cégek nem csökkentik gyártókapacitásukat, nemigen lesznek képesek nyereséggel működni.