Zsákbamacska lesz a legmodernebb BMW

2012.07.27. 14:54

A hivatalos indoklás szerint spórolásból döntött úgy a BMW, hogy az i3 és i8 modelleket nem forgalmazza a megszokott módon. A villanymotoros hajtású, karbon-karosszériás gépeket a tervek szerint csak az interneten keresztül lehet majd megrendelni: a megszokott konfigurátort egészítik ki vásárlási lehetőséggel.

A BMW ezzel vásárlóinak is spórol: állítólag vagy 7%-kal lehet olcsóbb mindkét modell, mintha a megszokott csatornákon keresztül forgalmaznák. Nagy kérdés persze, hogy ki vesz olyan autót, amelyet élőben még nemigen látott soha. Még abból sem igen lehet kiindulni, hogy milyen a többi BMW, hisz az i modellek teljesen más műszaki megoldásokra épülnek, mint bármelyik hagyományos márkatársa. Az autógyártó ezzel tovább növeli a kockázatot, amely amúgy sem csekély, hisz egyelőre senki nem tudja, hogy lesz-e akkora kereslet az i modellek iránt, amennyiből egyáltalán maga a gyártás megtérül.

A BMW az i3-mal és az i8-cal talán a világ legkorszerűbb járműveit hozta össze: minden részlet az aktuális csúcstechnikát hordozza a súlycsökkentés és a hatékony működés érdekében. Ezzel azonban  megközelítették azt a határt, ahonnan egy autó egyszerűen túl drága ahhoz, hogy egyáltalán eladható legyen. A cég leginkább abban bízhat, hogy az i3 és az i8 divatot teremt, és így legalább a gyártás nem hoz majd veszteséget.