Kifészbúkolták az új Minit

2012.08.01. 12:04

Túlzás lenne állítani, hogy vártuk, de számítani lehetett rá. A Countryman háromajtós változatáról készült - reméljük, végső - álkémfotósorozát a Facebook-on terjeszti a Mini, hogy kedvet csináljon a célközönségnek.

Nem könnyű megszámolni, de az újkori Mini-család talán hetedik tagját tisztelhetjük a Pacemanben. Aki már nem tudja megjegyezni a számtalan man elé toldott előtagot, nem másról van szó, mint egy kiemelt, képregényhős-pofájú háromajtós kompaktról, vagyis a Countryman kupé változatáról. A BMW természetesen kitalált neki egy kategóriát is, amelyben állításuk szerint első lehet: ez a kompakt „sports activity coupé”.

Az eddig látottakhoz képest a legmarkánsabb változtatás az új, osztott hűtőrács, amely önállóbb arcot ad a Pacemannek. Ezen kívül a hátrafelé erősen lejtő tető és az egyelőre álcázott, vízszintes elrendezésű hátsó lámpák adják meg a kupé sportosabb karakterét az ötajtós testvérhez képest. Az egyéniséget meg is kell fizetni: a hírek szerint elég húzós, mintegy félmilliós felárba kerül majd, hogy elhagyják a hátsó ajtókat.

Az új Mini természetesen örökli a Countryman technikáját, vagyis első- vagy összkerékhajtással is lehet majd kapni, Cooper és Cooper S benzinesekkel, illetve a D és SD jelzésű dízelekkel. A legnagyobb különbség - a szűkösebb hátsó üléssor mellett - az ületett, sportosabb futómű lesz, amely valamivel élvezetesebbé teheti, mint amilyen a Countryman.

Ha hihetünk a pletykáknak, már csak szeptemberig, a Párizsi Autószalonig kell izgulnunk, milyen is lesz a Paceman feneke. Amíg van, aki emiatt álmatlanul forgolódik éjjelente, nincs félnivalója a BMW-csoportnak, de kicsit távolabbról szemlélve kezd úgy tűnni, hogy az újabb és újabb, a Mini Coupéhoz hasonlóan nehezen érthető, erőltetett koncepciókkal túlságosan is belegabalyodtak a minizésbe.