A Lexus rászáll az Audira?

2012.08.02. 07:42

Szokatlan manőver volt a Lexustól már a CT200h is, amellyel a prémium gyártó bepróbálkozott a kompakt-vásárlóknál. A legfrissebb híresztelés szerint tovább merészkednének a japánok, és a hibrid Yarisból is megépítenék saját átiratukat.

Kép: Paultan
Kép: Paultan

Egy maláj autós oldal hintette el a forró infót, és még egy hevenyészett virtuáltuningot is mellékeltek hozzá, egy lexusított Yaris formájában. Az AS150 elnevezés is tőlük származik, ami végképp spekuláció, az viszont több mint valószínű, hogy ha megvalósul a projekt, a hajtásláncot egy az egyben átveszik a kis hibridből. Erre vonatkozóan is van jobb ötlete a malájoknak, ők ugyanis nem zárják ki, hogy az 1,5-ös Atkinson-ciklus szerint működő benzines helyett egy 1,2-es turbómotort pakolna a Lexus a luxustörpébe.

Bármilyen légből kapottnak tűnik, egyáltalán nem lenne logikátlan, ha a japán prémium márka tovább nyitna lefelé. Ahogy az Audi az A1-essel, a BMW a legkülönbözőbb Mini-változatokkal, a Lexus is vághatna magának egy szeletet a kisautók tortájából, ha jól eltalálják a koncepciót. Ehhez viszont minimum szükségük van egy dögös formatervre, amely nem emlékeztet a kommersz Toyota-testvérre, ahogy a CT200h esetében is megpróbálták, több-kevesebb sikerrel.

De már a CT-nél is nehezen egyeztethető össze a sportos hangulat a nyúlós Prius-hajtáslánccal - egy prémium kisautóban, amilyen a legkisebb Lexus lehetne, nem biztos, hogy meggyőzné a vásárlókat a városon kívül kissé szenvedő Yaris-motorka. A Lexus ettől függetlenül lehet, hogy bevállalja, hiszen egyrészt sosem riadtak vissza a merész megoldásoktól, másrészt nem biztos, hogy megéri nekik a Yaris szűkös motorterébe egy komplett új hajtásláncot tervezni.