Új járműkategória az őrült lettektől

2012.08.02. 14:41

A lettek örökre beírták magukat az autótörténelem nagykönyvébe, amikor a Dartz Kombat Red Diamond Editiont bálnapéniszbőrrel kárpitozták ki. Most újabb csintalansággal keltenek feltűnést: feltaláltak egy új járműkategóriát.

Neve BNUDS. Bespoke Noble Urban Desert Safety, ami angolul is pont olyan értelmes, mint magyarra fordítva: egyedi nemes városi sivatag biztonság. Külön pikáns, hogy a betűszó kiejtve megegyezik az őrült angol megfelelőjével. Dartzék mindenesetre igen büszkék új autójukra, amely állításuk szerint a BNUDS kategória első képviselője, és a Porsche Cayenne-től a Lamborghini Urusig mindenkit lever majd.

Bár szívesen hívnánk BNUDS-nak, rendes nevet is kapott a lett csoda: Nagel Dakkar. Az előtag tisztelgés Andrej Nagel előtt, aki pont száz évvel ezelőtt nyerte meg a Monte Carlo ralit. Az utótagot meg lehet, hogy csak elírták.

Szerencsére nem hagynak minket találgatni, ha netán kétségeink lennének, hogy a Nagel Dakkar nem is BNUDS. Egyedi, mert minden autót a megrendelő kívánságainak megfelelően gyártanak. Nemes, hiszen a Dartz márkanév a tízes években is felbukkant már. Városi, nem kétséges, elég ránézni, máris érezzük, Monacótól Los Angelesig jól mutat majd az aszfalton. És a sivatagban sem lesz ellenfele, hiszen a versenyautóiról ismert német SAM gyártja majd a titáncső-vázát - ennek köszönheti kimagasló biztonságát a Nagel Dakkar.

Meggyőző? Az alapmodellért mindössze 250-300 ezer eurót, azaz 70-80 millió forintot kell majd kiköhögni, ezért cserébe meglehetősen exkluzív autót kapunk. Jövőre mindössze tízet gyártanak majd belőle, később akár negyvenig futtathatják fel a darabszámot. Ha lesz elég megrendelő.