Saabék leperelnék a GM gatyáját is

2012.08.07. 07:12

Azt hittük, hogy a csőddel végre befejeződik a Saab-saga, de tévedtünk. A kis Spyker, amely 2010-ben vette meg a svéd márkát a GM-től, nagy perre készül.

Nem kevesebb, mint három milliárd dollár, átszámítva közel 700 milliárd forint kártérítést követelnek a hollandok az amerikai mamuttól, röviden azért, mert „szándékosan kényszerítették csődbe” a svéd márkát. A vád a Saab-sztori utolsó epizódját hánytorgatja fel, amikor a GM megakadályozta, hogy a hollandok kínaiaknak adják el, ami megmaradt a Saabból. Erre persze megvolt minden okuk, hiszen a 9-4X, és a 9-5 átadásával olyan GM-technológia jutott volna a kínaiak kezébe, ami már fájhatott volna az amerikaiaknak. A Spyker szerint viszont büntetendő módon avatkoztak be az üzletbe.

A hollandok főnöke, Victor Muller még azt is a GM szemére veti, hogy azt remélték, a Saabbal együtt a Spyker is csődbe megy. Ez viszont nem történt meg, és most azt az összeget követelik, amennyit a Saab a kínai Youngman átvétele esetén ért volna.

Miután meghiúsult az üzlet a kínai Youngmannel, végül az ismeretlen svéd NEVS vásárolta fel a Saab maradványait - azóta sem hallani felőlük semmit.