Válasz a fel nem tett kérdésre

2012.08.10. 16:04


Nézzük csak, ma milyen sajtóközleménnyel lepett meg minket az Audi. Azt mondja, hogy: az új elektromos R8 e-tronba digitális visszapillantó tükröt szerelnek, mivel nincs hátsó ablaka. Egy kamera hátra, egy kijelző a tükör helyére, és már kész is. Ejnye, nem félmegoldás ez?

A kivitelezés természetesen pazar. Alig pár milliméteres kameralencsét rejtenek el a jövő technológiáit demonstráló elektromos R8-as fenekén, és még fűtést is építenek bele, hogy hideg napokon ne fagyjon be. Még csodálatosabb a kijelző: egy 7,7 colos AMOLED egységet szerelnek a hagyományos belső visszapillantó helyére, amelynek háttérvilágítás sem kell, és a sofőr kedve szerint állítgathatja a fényerőt. A kamera a belső tükröknél megszokottnál szélesebb szögben lát, vagyis az új fejlesztésnek köszönhetően akár a rettegett holt tér is csökkenhet. Hogy teljes legyen a futurisztikus illúzió, még a versenysporthoz is kapcsolni tudják a digitális tükröt: az idei Le Mans-i 24 órás verseny győztesében, az R18-asban is ilyen volt.

Ha még ezt is kevesellnénk, jövőbeli lehetőségként felvillantják a németek, hogy esetleg navigációs utasításokat és a forgalmi akadályok előjelzését is megjeleníthetik a kijelzőn, de egyelőre csak a jármű mögötti teret láthatjuk digitális képen. Pedig milyen úttörő vívmány lenne, ha a jármű előtti teret is egy kamera és egy szélesvásznú monitor segítségével ábrázolnák - akkor szélvédőt sem kellene már tervezni az autókra.