P550: Porschébb a Porschénél

2012.08.13. 15:45

A Porsche 550 Spyder egyike azoknak az autóknak, amelyekre legtöbb rajongója csak távolról vágyhat. A típusból három év alatt csupán kilencven példány készült, és ezekből sem maradt sok ép darab – egy jó állapotú eredetiért akár 3,5 millió dollárt is megadnak manapság. A jobb-rosszabb másolatoknak persze se szeri, se száma, de a Vintech nevű francia cég nem egyszerűen másolja az eredetit: annál jobbat próbáltak készíteni.

A P550 fazonra ugyan emlékeztet az 50-es évek csúcs-Porschéjére, de áramvonalas, zárt karosszériát kap. A motorja ugyan követi az eredeti elrendezést – léghűtéses és boxer-elrenedezésű – de épp kétszer akkora, mint az 550 Spyderé: kereken 3 literes. Ez a gép állítólag 260-270 lóerős lesz, azaz az 550 kilogrammos Vintech sportkocsi gyorsabb lehet, mint az eredeti Porsche legerősebb versenyváltozata. A motoron kívül a karosszéria is korszerű anyagokból épül: alumínium helyett karbonszálas műanyagot használnak, és nem csak burkolatként: az ultrakönnyű anyagból készül a teljes utascella is, amely a vázszerkezet alapjául szolgál.

Az autót egyelőre csak számítógáppel generált képekről ismerhetjük, de rövidesen bemutatják, méghozzá a lehető legfogékonyabb közönség előtt. A P550-et a Pebble Beach Concourse d'Elegance-on leplezik le, ahol Észak-Amerika minden jómódú régiautó-megszállottja előfordul évről évre. A gyártó nyilván abban reménykedik, hogy legalább a majdani vásárlók egy részét megtalálja majd.