Most már temethetjük a Maybachot

2012.08.15. 11:50

A Maybach nincs többé: a legújabb Mercedes árlistákon már minden modell mellett a gyártás beszüntetve felirat olvasható az ár helyén. Az idén még készült néhány búcsúpéldány – alighanem megmaradt alkatrészekből – de most már a gyártósor leszerelése folyik.

A Daimler AG. vezetése azt remélte, hogy a Maybach révén erős konkurenciát teremthet a Rolls-Royce és a Bentley számára, de csalódniuk kellett. A márka Németországon kívül szinte ismeretlen volt, és a Mercedes S osztálytól alig különböző autók sem keltettek olyan jellegű birtoklási vágyat, mint a konkurensek jóval karakteresebb autói. Így persze soha meg sem közelítették az eladásokkal a nyereséges működéshez szükséges évi ezer autót. Ezzel be is zárult az ördögi kör, hisz nyereség híján elmaradt a kínálat bővítése, és az új generáció fejlesztésébe sem kezdtek bele, azaz már évekkel ezelőtt halálra ítélték a márkát.

A Mercedes persze nem mondott le a szuperluxus-autók piacáról, de most úgy vélik, a Mercedes 600 Pullman legendájának feltámasztásával juthatnak közelebb a kitűzött célhoz. Ez a típus az 1960-as és 70-es években az állam- és egyházfők, illetve a legkülönfélébb hírességek kedvence volt: ilyennel járt mindenki, aki számított, John Lennontól Pol Poton és Fidel Castrón keresztül Elvis Presleyig. Az persze kérdéses, hogy a következő S osztály nyújtott változatával is elérhetik-e ugyanezt a hatást, de úgy tűnik, egyelőre reménykednek a sikerben.