Dacia Duster, maga az elegancia

2012.08.17. 07:29

Az élet már számtalanszor bizonyította, hogy halottaskocsi és sztreccslimó bármiből lehet – még ha meg is lepődünk néha a végeredményen. A Trabant és a Hummer után itt egy újabb elnöki autó, ezúttal Dacia Dusterből. Nehéz lenne megmondani, hogy viccnek szánták-e, vagy komoly szándékokkal tervezték, de a végeredmény impozáns, az biztos.

A sofőrös Dustert a kettévágás után durván másfél méterrel toldották meg, így több, mint 5,8 méteres lett a végeredmény – hosszabb, mint egy Maybach 57-es. Bár a Duster messze nem ideális alap, láthatóan mindent megtettek, hogy feldobják az összképet. Ezt szolgálja az autó kissé slampos formáját jótékonyan elfedő mattfekete fényezés és a krómozott díszítés az első ajtók mögött. A látvány azért így is démoni, viszont a belső tér legalább limuzinhoz méltó, nagy tetőablakokkal, szemben elhelyezett négy üléssel és android-alapú szórakoztató rendszerrel.

Ahhoz képest mindenképp tisztességes munka, hogy a Duster limót 23 diák tervezte és valósította meg: ők a Dacia utánpótlás-nevelő programjának keretei közt kaptak lehetőséget egy ilyen alapos átalakítás kivitelezésére. Az azért valószínűtlen, hogy az állam- és egyházfők rákapnának a Dusterre – ez a stílus legfeljebb egy kelet-európai rappernek állna jól.