Távolról vezethető az új kínai autó

2012.08.24. 13:13

Eddig a távirányítás abban merült ki a személyautók esetén, hogy messziről nyithattuk-csukhattuk a zárakat, esetleg indíthattuk az állófűtést vagy a motort. A kínai BYD azonban egy lépéssel tovább merészkedett: legújabb modelljük vezethető is az apró távirányító segítségével.

Persze a kínaiak sem bolondultak meg teljesen. Bár a technika megengedne nagyobb sebességet is, a balesetek elkerülése érdekében távirányítással az autó legfeljebb 2 km/h-val araszolhat, és a rendszer csak akkor működik, ha a távirányító és az autó közt a távolság nem több 10 méternél. Bár biztosat egyelőre nem tudunk, úgy hallani, a BYD mérnökei az automata váltó kúszását használták fel az autó mozgatására, és az elektromos szervót a kormányzáshoz. A funkció a gyártó szerint parkoláskor jöhet jól - ha csak akkora hely van, ahol az autó még épp elfér, de az ajtókat már nem lehet nyitni - vagy például nagy esőben, ha az autóig elgyalogolva már bőrig ázna a tulajdonos.

A távirányítást leszámítva a Su Rui, a korábbi BYD F3 váltótípusa igai arctalan tucatautó. Fazonra leginkább egy Toyota Corollára emlékeztet - talán túlságosan is ahhoz, hogy puszta véletlenről beszélhessünk - és a műszaki felépítése is a megszokott sémát követi. Kétféle motorral kínálják, az 1,5 literes blokk szívó változata 109, a turbós 154 lóerős. Kapható kézi váltóval is, de a távirányítás csak az automata, turbós csúcsmodellhez jár.

Ahhoz képest, amit nyújt, a Su Rui kifejezetten olcsó: átszámítva 2,3 millió forintért adják az alapmodellt, de a csúcsváltozat ára is 3,5 millió forint körül van.