Négyféle Porsche négykerék-hajtással

2012.08.28. 16:01

A kiszivárgott képek után végre érdemi információ látott napvilágot az új Carrerákról.

A napokban kiszivárgott néhány kép a tavaly megjelent (991-es) 911-es Porsche összkerekes változatairól, a technikai részleteket azonban csak most adta a világ tudtára a gyártó.  Négyféle modell lesz a Carrera 4-ből: az alap, a sportosabb Carrera 4S és ezek nyitott változatai. Mindegyik modellt meg lehet majd rendelni rögtön a bevezetéskor.

Mindegyik Carrera 4-be a Porsche saját fejlesztésű összkerék-hajtási rendszere kerül, mely döntően a hátsó tengelyt hajtja. A négykerekes 911-eseket nehéz lesz megkülönböztetni a hátsókerék-hajtású testvéreitől, hiszen mindössze annyi a különbség, hogy a Carrera 4-esek hátsó kerékjárati ívei bő két centivel kijjebb domborodnak és ennek megfelelően a hátsó gumik is szélesebbek egy kicsit.

Ami a technikát illeti, nagy csodára ne számítsunk, a Carre 4 modellcsalád ugyanazokat a motorokat és váltókat kapja, mint a többi 911-es. A könnyített karosszériának köszönhetően átlagosan 65 kilóval lesznek könnyebbek az új modellek, a Porsche szerint ez akár 16 százalékos fogyasztás csökkenést eredményezhet.

A Carrera 4-be, hathengeres, 3,4 literes, 350 lóerős bokszermotort szerelik, melyhez hétsebességes manuális, vagy szintén hétsebességes PDK robotváltót választhatnak a vevők - a PDK-s változat két tizeddel hamarabb, 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra.

A Carrera 4S motorja 3,8 literes, teljesítménye 400 lóerő. Ez a modell 4,1 másodperc alatt van százon, természetesen a PDK váltóval, a kézi váltós modell itt is két tizeddel lassabb. Ennek a változatnak 300 km/h a végsebessége.

Mindegyik Carrera 4-ben a PTM (Porsche Traction Management) osztja el a motor erejét a négy kerék között szükség szerint – a folyamatot a kijelzőn folyamatosan követhetjük. 2013-tól Adaptive Cruise Controlt (ACC) is kínál a Porsche az extralistán, mely szabályozza a kocsi sebességét figyelembe véve az előtte haladó autó sebességét és távolságát. Ha PDK váltós kocsihoz rendeljük meg a rendszert, akkor kiegészül a Porsche Active Safe (PAS) rendszerrel, mely segít elkerülni a ráfutásos baleseteket figyelmeztetéssel és automata fékezéssel.

A 2013-as Porsche 911 Carrera 4 modellcsalád négy tagja hivatalosan a Párizsi Autószalonon mutatkozik majd be a jövő hónapban.