Csődbe megy a német sportkocsigyár

2012.08.31. 13:13

A kevésbé ismert Artega és Melkus után a valódi szupersportkocsikat előállító Gumpert is bedobja a törülközőt, ha nem találnak egy komolyabb befektetőt.

A Gumpert Apollo a legerősebb szupersportkocsik közé tartozik – gyakorlatilag nyers versenytechnika utcai köntösben. Eddig a válságos évek ellenére sikerült is annyi vásárlót találni, amennyi eltartotta a céget, sőt, néha még kisebb fejlesztésekre is futotta. Nemrég azonban rizikós lépésre szánta el magát a Gumpert vezetése: megpróbáltak bejutni a kínai autópicra. Mint kiderült, alaposan elszámították magukat: Kínában egyelőre csak a legnagyobb presztízsű sportkocsikat lehet eladni, amelyek státusszimbólumnak is alkalmasak. Egy ismeretlen nevű cégnek viszont nincs sok esélye, akkor sem, ha gyorsabb autókat kínál mint a Ferrari vagy a Porsche.

A rossz lépés eredményeként a Gumpert gyakorlatilag lenullázta a tartalékait, így nem volt más választása, csődvédelmet kért maga ellen. A kinevezett csődbiztos szerint jó esély van rá, hogy a cég rövid időn belül talpra álljon, bár a túlélés reményéhez nagyban hozzájárulna, ha a cég új befektetőket találna. Annyi biztos, hogy a német sportkocsigyár a közeljövőben az európai piacra koncentrál majd, hisz így remélhetik a legrövidebb idő alatt a legtöbb hasznot.