Európába is elhozzák az új Mustangot

2012.09.07. 17:56

A Mustang eddig amerikai specialitás volt, és az elmúlt két generáció a gyökerekig nyúlt vissza múltidéző formáival és erőteljes motorjaival. Ám a Ford ebből is világautót csinálna, legalábbis erre utal a vezérigazgató ígérete.

A Ford tegnap tartotta nagy éves tájékoztatóját a világsajtónak és a Ford kereskedőknek, ahol számos új modellt mutattak be, és néhány érdekes ígéret is elhangzott. Alan Mulally például nagy nyilvánosság előtt ígérte meg, hogy 2014-ben, a modellváltás idején a Mustangot az európai piacon is bevezetik. Ennél többet persze nem mondott – nem mondhatott – így csak a pletykákra hagyatkozhatunk, ha el akarjuk képzelni, milyen lesz az a Mustang, amely Európában is sikeres lehet.

Egy ideje már keringenek hírek arról, hogy a Mustang újabb stílusváltáson esik majd át. Az elmúlt két generáció az ős-Mustangok vonalait imitáló retro-izomautó divatját alapította meg annak idején, olyan sikeresen, hogy egy ideje utánozzák is: a Chevrolet Camaro és a Dodge Challenger egyértelműen a Mustang mintáját követi. Most azonban olyan autó kell, amely Európában és Észak-Amerikában egyaránt kelendő, ehhez pedig túl darabos és testes az aktuális Mustang generáció. Ha igazak a pletykák, az új generáció közelebb áll majd az Evos tanulmányhoz – bár nyilván nem mondanak le a hátsókerék-hajtásról és a V8-as motorokról, az autó karcsúbb, kisebb lesz, és többet hordoz majd a Ford egyen-arculatából, mint az aktuális modell.

A Mustang globalizálása persze kockázatos lépés, hisz könnyen veszthetnek biztos vásárlókat Észak-Amerikában, miközben arra semmi garancia nincsen, hogy Európában, vagy a világ más tájain is népszerűvé válik a típus. De a Fordnál egyértelműen abban bíznak, hogy egy újabb világautóval megtöbbszörözhetik a márka rajongóinak számát.