A Mercedes folytatná a Volkswagennel

2012.09.11. 05:44

A Mercedes és a Volkswagen egy ideje egy helyen állítja elő nagy furgonjait, és Stuttgartban szeretnék, ha ez így is maradna, sőt bővítenék az együttműködést. Az viszont korántsem biztos, hogy a Volkswagen is ugyanezt akarja.

A Volkswagen és a Mercedes nagyrészt maga fejleszti haszonjárműveit, de van egy típus, amelyet közösen fejlesztettek. A Sprinter-Crafter páros a Mercdesnél készül Düsseldorfban, és a Volkswagen számára évente 40 ezer példányt szállítanak. Ez így mindkét cégnek kényelmes is volt, de a közelmúlt eseményei megkérdőjelezték a folytatást. A Volkswagen ugyanis tavaly felvásárolta a MAN teherautó-gyár többségét, így a Mercedes legnagyobb ellenfelei közé került a haszonjármű-piacon. A Mercedes viszont a Renault-val lépett szövetségre, ahol szintén folyik furgon-fejlesztés, sőt, az első közös modell a Renault Kangoo csillagos változata, a Citan lett. Ráadásul a régi szerződés 2016-ban lejár.

Ezek után logikusnak tűnne a szakítás, de a Mercedes szeretné inkább megtartani bevált partnerét. Sőt, a pletykák szerint összehozhatnak egy olyan giga-együttműködést a közepes méretű furgonok piacán, amilyenre eddig nemigen volt még példa. A Volkswagen, a Renault-Nissan és a Mercedes e forgatókönyv szerint együtt fejleszthetné ki a Sprinter, a Crafter és a Renault Master utódját, sőt, a Renault bevonhatná negyediknek eddigi partnerét, a General Motorst is, így még egy Opel is készülne a közös alapokra.