Chevy: 10 millió forint ajándékba

2012.09.11. 17:00

A Chevrolet egyik legdrágább típusa a benzin-elektromos Volt, de a Reuters értesülései szerint még így is ajándékban kapják a vásárlók az autó felét. A GM tagadja, hogy így volna, de mi hihetőnek tartjuk: az óriási Li-ion akkumulátor, amelyet az autóba építenek, egyelőre méregdrága.

A General Motor számára a Chevrolet Volt – és testvérmodellje, az Opel Ampera – presztízskérdés: ez a típus jelképezi a cég környezettudatos elkötelezettségét, és egy ilyen arculatépítő eszköz túl fontos ahhoz, hogy a könyvelők megfúrhassák a gyártását. Pedig megfúrták volna, ha csak rajtuk múlik: állítólag vagy 49 ezer dollárral kerül többe a gyártása, mint amennyiért adják. Ez átszámítva több mint 10 millió forint. Ezek után nem csoda, hogy a vételár is magas: egy-egy Volt vagy Ampera – bár magyar ára még nincs – legalább 12 millió forintba kerül. Így nem akarják majd olyan sokan megvenni, ami tiszta haszon a GM számára.

Az efféle veszteséges modellek nem ritkák: gyakorta a gyárak sportos modelljeit is drágább gyártani, mint amennyiért megvehetők – ilyen típus nagy valószínűséggel az összes Abarth-Fiat, a Lexus LFA vagy a Nissan GT-R, és általában az összes modell, amelyből csupán néhány száz példányt készítenek. Az ezeken elvesztett pénz azonban jócskán megtérül, ha a márka arculatára, és így áttételesen az eladásokra gyakorolt pozitív hatást is figyelembe vesszük. Alighanem ugyanez a helyzet a Volt/Ampera párossal is: ha vesztenek is rajtuk, ez az összkép szempontjából sokkal inkább nyereség.