Szupersportkocsi a franciáktól?

2012.09.11. 17:54

A francia gyártó idegen vizekre evickél a Párizsi Autószalonon – az Onyx tanulmány dögös kétülésesnek ígérkezik középmotorral, és Lamborghini-formákkal.

A franciáknál valahogy mindig mást jelentett a sportkocsi, mint a többi autógyártó nemzetnél. Inkább könnyű, legfeljebb közepes teljesítményű sportkocsikat gyártottak, mint félelmetes lóerőgyárakat. A szupersportkocsi fogalmához talán a Venturi állt a legközelebb a 90-es évek közepén, de az a cég is gyorsan csődbe ment – ma már csak elektromos autókat építenek. A Peugeot pedig legfeljebb tanulmányautókat készített szupersportkocsi-külsővel.

Most is egy ilyet készítettek: az Onyx az eddig kiadott képek alapján Lamborghini-arányú széles és lapos tepsi masszív szélesítésekkel a kerekek körül. A dögös alapforma alatt persze az aktuális divatnak megfelelően nem valami nagy benzinmotor lapul, hanem hibrid hajtáslánc – jól értesült források szerint úgy 400 lóerő csúcsteljesítménnyel. Az azonban így sem valószínű, hogy a tanulmány gyártásba kerülne, legfeljebb egyes részleteivel találkozhatunk majd a jövő Peugeot modelljein.

A franciák legsportosabb modellje jelenleg a 308-as alapú RCZ, amely egész jól fogy, bár fronthajtásával és 1,6 literes turbómotorjaival inkább csak sportkocsi-pótléknak neveznénk, amely jóval többet mutat a formájával, mint amennyit vezetési élményben nyújt.