Olvasónk leplezi le az új Minit

2012.09.12. 18:16

Az idé már a harmadik Mini generáció bemutatására kerülhet sor, bár a változások elsősorban az autó műszaki tartalmát érintik, nem a formát.

A felületes szemlélő csak annyit lát a fotókon, hogy ez is egy álcázott Mini, pedig ez itt már a harmadik generáció, amelyet Steyrben fotózott le egy olvasónk. Alaposabban szemügyre véve a képeket, feltűnhet, hogy az autó szélesebb, mint az aktuális Mini, alacsonyabbra helyezett hűtőráccsal és eltérő szögben döntött szélvédővel. Felmerülhet a kérdés, hogy minek ez a felhajtás, hisz a jelenlegi Mini is csak öt éve van a piacon, sőt, a roadster és a kupé alig egy éves. A választ a BMW-nél kell keresnünk: gyökeresen változik a műszaki tartalom, méghozzá az anyacég érdekében.

A BMW ugyanis új, fronthajtású belépőmodell bemutatását tervezi a közeli jövőben, és ezt értelemszerűen ugyanarra az alapra szeretnék építeni, mint a Minit. Csak így térülhet meg a fejlesztési költség – a jelenlegi Mini padlólemezt azonban alaposan át kellett tervezni, hogy BMW-alapnak is megfeleljen. Az új padlólemezen kívül állítólag a motorválaszték is alaposan megváltozik: a Mini is áttér az egységes, 500 köbcentis hengerű BMW motorcsalád – pontosabban a legkisebb kivitel, az 1,5 literes háromhengeres – alkalmazására. Ha egyáltalán marad négyhengeres Mini, az valószínűleg csak a dízelmotoros változat lesz az, netán a legerősebb Cooper S és JCW kivitelek.

Az új Mini meglehetősen közel áll a szériagyártáshoz – egyes értesülések szerint már az idén bemutathatják, a gyártás pedig jövőre kezdődhet. Úgy tűnik, az autó alapvető stílusán nem akartak változtatni, csak a részletek újulnak meg, amelyek végső soron olcsóbb gyártást és alacsonyabb fogyasztást eredményeznek.