Szupergyors Golf GTI jön

2012.09.13. 14:15

A Golf GTI eddig afféle középutat képviselt a sportos kompaktok között: sem a legerősebb, sem a leggyorsabb nem volt, inkább a tökéletes hangolás megtalálására helyezték a hangsúlyt. A teljesítmény-megszállottaknak a Golf R-t kínálták. Most azonban készül egy olyan GTI változat, amely ha erőben nem is, gyorsulásban lenyomhatja a konkurenciát – sőt, a Golf R-t is.

A Carbon GTI néven emlegetett autó fejlesztői – ahogy a nevéből is sejthető – a tömegcsökkentésre koncentrálnak. Ahol lehet, szénszálas műanyag, illetve alumínium elemekkel váltják ki az acéllemezeket. Ezekkel a változtatásokkal állítólag akár 200 kilogrammot is lefaraghatnak az autó tömegéből, így ez lehet a kategória egyik legkönnyebb modellje a maga nagyjából 1125 kilogrammjával. Minden egyéb tekintetben azonos marad a Golf GTI normál súlyú változatával, azaz ugyanazt a 2 literes, kb. 225 lóerős motort kapja, ám a becslések szerint így is bőven 6 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet.

A tömegcsökkentés ilyen mértéke már meglehetősen drága mulatság, de a Volkswagennek állítólag jó oka van rá, hogy ilyesmibe öli az euró-százmilliókat. Az Audi következő hosszmotoros luxusautó-padlólemezét, az MLB-t ugyanis nagyon könnyűre szeretnék készíteni, de ugyanakkor nem készíthetik teljes egészében alumíniumból, mert úgy túl sokba kerülne. Így a Golf GTI lett a kísérleti alany: ezen próbálják ki azokat a tömegcsökkentő megoldásokat, amelyeket aztán az Audi A4-A7 típusok utódaiban is alkalmaznak majd.

A Golf GTI állítólag már 2013-ban elkészül, a Carbon változat azonban akár még éveket késhet.