A BMW sportkocsimárkát venne?

2012.09.18. 05:37

Úgy tűnt, a BMW a Mini és a Rolls-Royce felvásárlásával be is fejezte a márkák felhalmozását, de a legújabb pletykák szerint a német gyártó is érdeklődik a De Tomaso maradéka iránt. Az olasz céget fénykorában a Ferrari és a Lamborghini ellenfeleként tartották nyilván, és a BMW hátterével újra az lehetne.

Az elmúlt években a De Tomaso nevet ugyan megpróbálta feltámasztani egy olasz befektetőcsoport – vagy spekuláns-csoport, nem tudni, pontosan melyik a helyes megfogalmazás – de a terveik kudarcba fulladtak. Így a gyár és az értékes márkanév a semmire elpocsékolt állami támogatások fejében az olasz állam kezébe került, amely értelemszerűen szabadulna az életképtelen vállalkozás maradékától. Állítólag október közepétől kerül eladósorba a cég, amelyet most alighanem aprópénzért lehet elvinni. Ennek kapcsán röppent fel a pletyka, hogy a BMW érdeklődne a márka iránt, ami érdekes lépés volna a németektől.

Nem elképzelhetetlen, hogy a Rolls-Royce mintájára, amelyből lényegében csak a márkanevet kapták meg, a De Tomasót is újjáépítenék, lényegében a nulláról. Így a BMW is beszállhatna abba a versenybe, amely a Ferrari, a Lamborghini és az Aston Martin és még néhány kisebb cég, például a McLaren közt zajlik a leggazdagabb sportkocsi-vásárlókért, méghozzá anélkül, hogy magát a BMW márkát közvetlenül érintené ez a kísérlet.

Korábban már többször felmerült, hogy a BMW ismét készítene egy olyan szupersportkocsit, amilyen a maga idejében az M1-es volt – nemrég készült is egy ilyen középmotoros tanulmány – de ezekből az elképzelésekből eddig semmi sem valósult meg. A BMW legkomolyabb sportkocsijai pillanatnyilag a Z4 és az M3, de ezek aligha sorolhatók egy ligába a Ferrarival.