Super Snake: a legdurvább Mustang

2012.09.19. 15:23

A Shelby American ütötte össze a Mustang GT500 kihegyezett változatát, amelyből csak egy maroknyi készül. Nem csoda: ez az autó alighanem szakértő kezekben is életveszélyes.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a GT500-asban nagy tartalékok vannak még: az 5,8 literes kompresszoros V8-as 660 lóerős, azaz messze nincs kiélezve. A Shelby mérnökei azonban végeztek néhány átalakítást a Super Snake elkészítésekor, amely felszabadít némi kihasználatlan potenciált az óriási blokkból. Az alapváltozatnál csupán jelképes az erősödés – 671 lóerő a végeredmény, ami gyakorlatilag érzékelhetetlen eltérés – viszont készült egy másik kivitel eltérő kompresszorral, amely 862 lóerő maximális teljesítményt produkál. Így erősebb lesz a Mustang, mint bármelyik Lamborghini vagy Ferrari, amelyet utcai használatra kínálnak.

A megnövelt teljesítmény önmagában persze csak a veszélyt növelné, ezért kap az autó keményebb futóművet, Wilwood fékeket, komolyabb hűtőrendszert, 20 hüvelykes alufelniket és 330 mm széles hátsó gumikat. Az eredeti, 1,7 tonnás tömeget is igyekeztek csökkenteni, ezért cseréltek több karosszériaelemet üvegszálas műanyagra.

Az átalakítás felára persze borsos, ami érthető is, ha azt nézzük, hogy csupán 500 Mustangot alakítanak át így. Az alapcsomag 6,3 millió forintnak megfelelő dollárért építtethető be, míg a bő 860 lóerős kivitelért öt híján 40 ezer dollárt, azaz 8,7 millió forintot kell fizetni.