2012.09.19. 05:42

A divatot követni kell, akár van értelme, akár nincs. Ez a szabály az autóiparban is érvényes: az aktuális gumicsontot mindenki teljes erővel rágja, legyen az kétütemű motor, gázturbina, Wankel, üzemanyagcella vagy villamos hajtás. Most ez utóbbi van soron, így a Mercedes is készített egy villamos változatot a B osztályból.

A B-Class Electric Drive tanulmány a fényezésen kívül látszólag nem nyújt semmi újdonságot, bár az adatai meglehetősen jól hangzanak. A motorja 137 lóerős és 310 Nm csúcsnyomatékú, ehhez képest a 200 km-es hatótávolság egy feltöltéssel egész jól hangzik. Az autó tölthető 220 V-os hálózatból, vagy 400 V-os gyorstöltő állomásról is. Az akkumulátor-csomagot a hátsó ülések alatt helyezték el, ugyanott, ahol egyébként az üzemanyagtartály szokott lenni, így plusz helyet nem foglal el az utas- vagy csomagtérből.

A Mercedes azt tervezi, hogy a villanyos B osztályt két év múlva gyártani is kezdi, és ez alighanem így is lesz, feltéve, hogy a villanyautó-divat kitart addig, és mutatkozik még kereslet az elektromos járművek iránt. A BMW i3-asával persze nem veszi fel a versenyt műszaki fejlettségben a villanyos B osztály, de így alighanem árban is barátságosabb lehet.