2012.09.21. 11:55

Órákkal az új A3 Sportback bemutatása után, az Audi felfedte a következő S3-ast is. Ugyan a két változat hivatalos bemutatója csak jövő héten, a Párizsi Autószalonon lesz, sok titkolni valót nem hagytak a premierre.

296 lóerőt sikerült kihozni az új kétliteres, TFSI turbós négyhengeresből, ez pedig igen példás, 35 lóerős növekedés az korábbi generációhoz képest. Ezt a lényegesen erősebb változatot is a már megszokott szabvány hatfokozatú manuális, vagy az opcionális hatfokozatú, kettős tengelykapcsolós S-tronic sebességváltókkal lehet majd kérni. A hatsebességes S-tronic váltóra 5,1 másodperces, a standard hatfokozatú manuálisra pedig 5,4 másodperces gyorsulást ígérnek a nulla és száz kilométer/óra közti tartományban, ami az előbbinél 0,4, míg utóbbinál 0,3 másodperces javulást jelent.

Ezt nagyban segítette az is, hogy az autó több elemét alumíniumra cserélték, hatvan kilogrammot nyerve így az össztömegen. Bár fürgébb lett, a végsebesség az új modellnél is elektronikusan szabályozott, méghozzá az elődével azonos szinten: 250 kilométer/órán.

Az utastér kiegészült egy hétcolos, behúzható képernyővel, melyről az audio egység szabályozható, valamint elérhető az internet hozzáférés. Ez talán a leglényegesebb újdonság belül, a többi apróság, így a kontrasztos varrással készült kárpit, a szürkére festett tárcsák, valamint az alumínium pedálok, illetve a lábtartó már a korábbi generációt idézik tökéletesen.

Noha bemutatóját már a jövő héten megejtik, az S3 forgalmazását is valamikor az év elején, talán a Sportbackkel együtt, februárban kezdik majd meg a németek.