Első képek az új Subaruról

2012.09.25. 14:09

Míg az európai gyártók többsége nem nagyon rejtegeti a prototípusait közúti teszteken, a japánok szeretik inkább csendben elvonulva intézni a jövőbeli modellek fejlesztését. A Subarunál annyira jól sikerült a titoktartás, hogy az új Forestert először egy kutyafuttában lefotózott japán prospektusban köszönthetjük.

Jól csengő név a Forester, úgy tűnik, a negyedik generációjánál sem távolodtak el a japánok az eredeti koncepciótól. Amit ma kompakt SUV-nak szoktak becézni, az a Subarunál már egy tizenöt éve jól működő kategória - megmaradt a kiemelt kombis kinézet az új modellnél is. Az orra megtévesztésig hasonlít az XV-re, de a teste, mint az aktuális modellé, egyenesebb vonalakból építkezik; a hátsó lámpák formája a homályos fotók alapján szintén nem sokat változott, csak kapott egy kis ívet.

Azon kívül, hogy minden irányban hízott pár centit és a tengelytáv is 25 mm-rel hosszabb, nem tudunk meg sokat a kandzsikkal tarkított prospektusból. Úgy tűnik, a hazai piacon kétféle motorral kezdik meg a forgalmazást: egy 146 lóerős szívó benzinessel és egy 276 lóerős turbóval; a gyengébbiknél választani lehet egy hatsebességes kézi és egy CVT váltó közül, az erősebbnél a fokozatmentes automata az egyetlen opció.

Japánban már november közepe felé a szalonokba kerül az új Forester, de Európának még várnia kell rá 2013-ig. Biztosak lehetünk benne, hogy nálunk lesz belőle dízel, de az sem kizárt, hogy megkapja az új, 2,5 literes benzinest is. STi változatról egyelőre nincs hír.